Вести

Трибина на тему проституције

Проблем видљиве и све масовније проституције у доба економске кризе и израженог сиромаштва присутан је у целом граду, а посебно на територији Општине Савски венац.
У нашем непосредном окружењу налазе се пунктови на којима особе које се одају проституцији пружају услуге – парк код Економског факултета, Железничка станица, улица Гаврила Принципа, Карађорђева, Каменичка…
Ова места су и стецишта маркоа, нарко дилера и других криминалаца што доприноси да се грађани наше општине с правом осећају небезбедно.
Како бисмо скренули пажњу јавности на овај проблем и покушали да пронађемо решење, Општински одбор Српске напредне странке организовао је Трибину о проституцији, у суботу, 19. марта, у свечаној сали Општине Савски венац.
Присутне су најпре поздравили председник ОО Савски венац СНС Љубомир Зрнић и др Владо Батножић, председник Савета за здравство, социјалну и дечију заштиту ОО Савски венац, а затим су реч узели учесници трибине.
Новинар Соња Влајнић дала је кратак историјски осврт на феномен проституције и описала тренутно стање у Београду, а проф. др Златко Николић, саветник на Иституту за криминолошка и социолошка истраживања, објаснио је криминолошки аспект овог феномена.
Присутнима се затим обратила Драгана Старчевић, инспектор у Одељењу за јавни ред и мир ПУ Београд, описала случајеве са којима се полиција сусреће на терену и показала потресне фотографије девојака које се годинама одају проституцији и наркоманији, а чије је здравље јако нарушено.
Последњи излагач била је педагог и породични терапеут Гордана Јуричан из Јазаса која, заједно са стручним тимом, диркетно на улици помаже особама које се одају проституцији, дели им кондоме, обезбеђује гинеколошке прегледе и ради на њиховој едукацији.
Закључак свих излагача био је да се овом проблему мора поклонити више пажње, да се морају изналазити решења, а не окретати глава.