Вести

Српска напредна странка против наркоманије

Трибина „Наркоманија, болест друштва“, у организацији Општинског одбора Савски венац Српске напредне странке, одржана је у суботу 30. октобра у препуној свечаној сали општине Савски венац.

Присутне је први поздравио Љубомир Зрнић , председник Општинског одбора Савски венац СНС, и указао на опасан проблем наркоманије, а затим се окупљенима обратио Небојша Стефановић, председник Градског одбора СНС. Стефановић је нагласио да је борба против наркоманије један од најважнијих задатака СНС и да може да се учини много више од онога што је урађено. СНС је по његовим речима, предузела конкретне кораке на општинама на којима је на власти. У Земуну је, на пример, испред сваке школе уведен 24-сатни видео надзор да ниједан наркодилер не би могао да уђе у школско двориште, а то се планира и на Вождовцу. „Желимо младима да дамо перспективу, да се баве спортом, раде и уче, а не да посежу за дрогом“, поручио је Стефановић. Седеће учеснике трибине представио је др Владо Батножић, председник Савета за здравство, социјалну и дечију заштиту Општинског одбора Савски венац, а окупљенима се први обратио неуропсихијатар др Миодраг Благојевић нагласивши да је алармантно што деца већ са 12 година пробају дрогу, а да су узроци наркоманије човек, супстанца и средина. Дете које се дрогира можемо препознати по томе што се одједном другачије облачи, затвара у себе, постаје неуредно и аљкаво. Доступност наркотика, по његовим речима, најбоље показује податак да чак 96 одсто младих у анкети признаје да може да набави дрогу или зна некога ко може да је набави. У Србији је крајем 60-тих година било 600 регистрованих наркомана, а незванично око 3.000, док данас имамо око 150.000 регистованих наркомана, а реално око пола милиона. Школски психолог Младенка Шиповац нагласила је да школа има и васпитни сегмент, да не смемо само да лечимо последице, већ да делујемо превентивно – вршњачком едукацијом, писањем есеја на тему наркоманије, предавањима, едукативним паноима, промовисањем здравих стилова живота… По њеним речима, индикативно је што су ученици у анкети пре три године на питање „Шта би урадио кад би сазнао да ти се друг дрогира?“ одговарали да би обавестили његове родитеље, док ове године кажу да би пробали сами да му помогну или се више не би с њим дружили. Ламбе Ђорејлијевски, шеф Одсека за превенцију наркоманије ПУ Београд, изнео је стравичан податак да у Београду годишње од дроге умру три школска одељења – око 100 људи. Најслабија карика у причи о наркоманији, по њему, јесу родитељи и зато се мора много радити са децом која још нису дошла у контакт са наркотицима. Објаснио је да наркоманија има медицински аспект (развијање психоза, хепатитиса Ц, ХИВ вируса), социолошки аспект (урушава породицу) и криминолошки (хероиномани су извршиоци 85 одсто разбојништава у Београду).

Ђорејлијевски је на крају предавања слушаоцима показао различите врста дрога и нагласио да су их изумели научници у племените сврхе, а да су их злоупотребили криминалци.