Вести

Махинације у ЈП „Београдски водовод и канализација“

Небоша Стефановић, председник Градског одбора Београд Српске напредне странке, одржао је конференцију за штампу испред Јавног предузећа „Београдски водовод и канализација“, у Улици Кнеза Милоша, како би указао на маханиције и корупцију у овом предузећу.

nebojsa stefanovic

- Дошли смо до фрапантних података који указују да се ненаменски употребљавају средства Београђана, злоупотребљава службени положај и троши неупоредиво више новца него што је потребно – почео је Небојша Стефановић обраћање новинарима док су активисти странке носили плакате са симболичном поруком „Жутица је болест прљавих руку“, пошто је тог дана био Међународни дан чистих руку. Стефановић је навео, заједно са доказима, три конкретна примера махинација у ЈП „Београдски водовод и канализација“.

Први пример, назван „Италијански посао“ открива да су челни људи овог јавног предузећа на тендеру за набавку делова за специјализована возила изабрали драстично скупљег понуђача. Наиме, фирма „Ватроспрем производња доо“ из Београда понудила је цену од 2.855.931 динара са ПДВ-ом, али је посао добила фирма „Мулти партнер систем“ чија је понуда била 9.355.908 динара!

Други пример, назван „Колубара“ говори о ангажовању радних машина фирме „Морава ИН“ из Крушевца за чије се услуге, за годину дана, потрошило скоро исто новца колико би коштала набавка нових машина. Индикативно је да је, по подацима из уговора из 2011, свака од тих машина радила 19,45 сати дневно, односно 4.860 сати годишње. Из уговора склопљених годину дана раније види се да су те исте машине имале само 800 радних сати годишње!

Трећи пример, „Афера водомери“, открива да је за посао читања водомера одабрана опет фирма „Морава ИН“ из Крушевца која је дала скупљу понуду од Конзорцијума „Пројектмонтажа, Наша идеја и Комградња“ из Београда, уз врло чудно образложење.

- Очигледно је да се одлива велики новац и праве милионске шетете због чега Београђани у многим деловима града деценијама немају уредно водоснабдевање и канализацију. Грађани имају само техничку воду док се милиони евра стављају у приватне џепове. Данас је међународни дан чистих руку. У Београду имамо све, осим што нису чисте руке ове власти – закључио је Стефановић.

zutica-je-bolest-prljavih-ruku