Вести

Свечана инаугурација председника Томислава Николића

Сарађиваћу са свима у свету јер је то интерес државе, а у региону ћу водити политику мира, стабилности и сарадње. Градићу пријатељства по свету, јер Србија нема право да има непријатеље. Европски пут Србије је пут будућности, пут економског просперитета и помоћи ћу Србији да тај пут настави, истакао је председник Републике Србије Томислав Николић, приликом свечаности инаугурације у згради Председништва Србије, пред више од 1.200 званица из земље и света, које је дочекао са супругом Драгицом.

Председник Србије је нагласио да неће дозволити да различити погледи на поједине догађаје из прошлости угрозе заједничку будућност држава региона и да сматра да све разлике и проблеми треба да буду решавани мирним и демократским средствима, дијалогом пре свега.

Николић је истакао да ће штитити Устав Србије, поштовати и чувати територијални интегритет државе и да ће покушати да обједини све политичке снаге у земљи како би се утврдила и спроводила заједничка политика према Косову. Нагласио је и да ће сарађивати са будућом владом, али да ће сваку владу и њен рад надзирати и критиковати.

Свечана инаугурација председника Томислава Николића

„Тражићу од ње и сам учествовати у жестокој борби против криминала и корупције. Нећу се смирити док се не сазна све и не пронађу кривци за пљачкашку приватизацију која је спроведена у Србији. То сам обећао и од тога нећу одустати“, поручио је Николић.

Уз обећање да ће време, снагу, знање и енергију посветити развоју Србије и благостању грађана, председник Николић је рекао да је то његова обавеза и дуг према свим грађанима који тешко живе, који не виде јасну перспективу за себе и своју децу и од њега, али и будуће владе, очекују да стање у земљи буде промењено, а живот бољи.

Николић је поручио да ће зато сваки разговор са било којим званичником из света почети и завршити молбом да њихови инвеститори уложе новац у Србију, додајући да је спреман да помогне да у држави буду обезбеђени неупоредиво бољи услови за оне који имају новац и који могу да запосле грађане.

„Свеобухватне реформе почећемо од себе. Мораћемо да радимо, али и да штедимо више“, рекао је он и најавио да ће трошкови његовог кабинета, иако не велики, бити смањени, а да ће то морати да ураде и остале институције и државни органи. Пред нама су тешка времена у којима ћемо већом одговорношћу, марљивошћу и јасним планом показати свима да Србија има решење, потенцијала и да хоће и може напред“, истакао је председник државе“, истакао је предсеник Николић.

Он се захвалио претходном председнику Борису Тадићу, наводећи да је функцију председника државе обављао у изузетно тешком периоду. Посебну захвалност упутио је комесару за проширење ЕУ Штефану Филеу, који присуствује инаугурацији, јер је увек био уз Србију, те додао да се нада да ће тако бити и у будућности.

Свечаност поводом инаугурације новог председника почела је интонирањем химне „Боже правде“, а потом и химне ЕУ. Званицама се најпре обратио Филе, који је рекао да очекује да ће Србија наставити пут ка ЕУ.

Свечана инаугурација председника Томислава Николића

„ЕУ ће вас подржавати и биће ваш највећи савезник. Стајаћемо раме уз раме са вама и грађанима Србије“, рекао је европски комесар и додао да се ЕУ нада да ће убрзо бити формирана српска влада. Рекао је да је на инаугурацију дошао да искаже приврженост Србији, њеном народу и њеним напорима да модернизује земљу, као и европским интеграцијама.

„ЕУ жели да Србија напредује на путу ка ЕУ и ја са нестрпљењем очекујем продубљивање односа Србије и ЕУ и да тесно сарађујем са вама, председниче, и са другим институцијама на овом послу. Можете да рачунате на моју личну подршку, као и на подршку ЕУ“, истакао је европски комесар.

Филе је рекао да поздравља обећања која је Николић дао, а која се тичу континуитета иниституција и поздравио што ће Николићева прва званична посета као председника бити Бриселу.

„То је јасан знак ваше намере да наставите рад претходног председника Бориса Тадића, коме такође данас одајем признање“, истакао је он, додајући да Србија мора да уради озбиљан посао пре него што се отворе преговори о придруживању, будући да ће у октобру ЕУ размотрити њен напредак на том путу.

Филе је напоменуо да ЕУ нема скривених захтева и да ће пре свега размотрити напредак Београда у дијалогу са Приштином и даљем нормализовању односа, као и у спровођењу реформи у кључним областима правосуђа и борбе против корупције.

На инаугурацији Николића били су премијер Мирко Цветковић, бивши председник државе и лидер ДС Борис Тадић, амбасадори Русије и Немачке – Александар Конузин и Волфрам Мас, министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу и заменица министра спољних послова Италије Марта Дасу.

Свечаности у Председништву присуствовали су председник Црне Горе Филип Вујановић, члан Председништва БиХ Небојша Радмановић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Међу званицама из земље, између осталих, били су и потпредседник владе Ивица Дачић, министар спољних послова Вук Јеремић, као и министар државне управе Милан Марковић. На церемонију су дошли и представници ЛДП, ДСС, УРС и ЈС – Чедомир Јовановић, Војислав Коштуница, Инаугурацији су присуствовали и патријарх српски Иринеј, надбискуп Станислав Хочевар, реис Исламске заједнице Србије Адем Зилкић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, гувернер Народне банке Србије Дејан Шошкић, тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, председница Високог савета судства Ната Месаревић.

Испред зграде и у њој је распоређена свечана гарда Војске Србије, а поводом Николићеве инаугурације, на стубовима у централним београдским улицама истакнуте су заставе Србије и Европске уније.