Вести

Председник Републике Србије Томислав Николић положио заклетву у Народној скупштини

Председник Републике Србије Томислав Николић поручио је данас да жели Србију уједињену у бољем животу, ослобођену од страха од сутрашњице и као равноправног члана ЕУ, али која се никада неће одрећи суверенитета над Косовом и Метохијом.

nikolic-poaze-zakletvu-2012

Николић је у Парламентну, пошто је положио заклетву и преузео дужност председника, поручио посланицима да ће у њему имати сарадника, уколико се буду борили за грађане и њихов бољи живот:

„Ако се будете борили за људе, подржаћу вас снагом коју ми даје Устав“, рекао је Николић.

Седница је почела нешто после 14 сати свечано, а нове посланике и новог председника на улазу у Дом Народне скупштине дочекала је почасна јединица Војске Србије.

Председник Николић је пред посланицима положио заклетву, која гласи: „Заклињем се да ћу све своје снаге посветити очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и остваривању људских и мањинских права и слобода, поштовању и одбрани Устава и закона, очувању мира и благостања свих грађана Републике Србије и да ћу савесно и одговорно испуњавати све своје дужности“.

Председник Николић је у парламент стигао око 14 часова, у пратњи супруге Драгице, синова, снаха и унука, а испред скупштине су га поздравиле и присталице Српске напредне странке.

Посебној седници присуствују и председнички кандидати на протеклим изборима, међу којима је лидери ДС Борис Тадић, покрета “Преокрет” Чедомир Јовановић, ДС С Војислав Коштуница, као и председнички кандидати УРС Зоран Станковић, Покрета радника и сељака Зоран Драгишић и Социјалдемократског савеза Даница Грујичић.

Посебној седници присуствује и патријарх српски Иринеј, као и представници других верских заједница у Србији. Присутни су и представници дипломатског кора, међу којима су амбасадори Немачке, САД и Русије, Волфрам Мас, Мери Ворлик и Александар Конузин, шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

У здање на Тргу Николе Пашића стигли су и представници војно-безбедносних агенција, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, али и некадашњи председник Србије Милан Милутиновић. Посебној седници присуствују и још увек актуелни премијер Мирко Цветковић, као и чланови његовог кабинета. Седници присуствују и представници правосуђа – тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић, тузилац за ратне злочине Владимир Вукчевић и председница Врховног савета судства Ната Месаровић.

Међу онима који присуствују полагању Николићеве заклетве налазе се и директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић, повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и заштитник грађана Саша Јанковић.

Раније данас на седници која је почела у 10 сати конституисан је нови сазив парламента, који ће убудуће чинити 73 посланика коалиције „Покренимо Србију“, 67 посланика коалиције „Избор за бољи живот“, 44 коалиције СПС-ПУПС-ЈС, 21 из Д С С, 19 коалиције „Преокрет“, 16 из УРС, пет Савез војвођанских Мађара, два странке Сулејмана Угљанина и по једног посланика листа „Све заједно“, Коалиција Албанаца Прешевске долине и странка „Ниједан од понуђених одговора“.

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu

tomislav-nikolic-polaze-zakletvu